Introduction         Engelse vlag


Zo rond de tijd dat Columbus voet zette op een nieuw continent kwam hier, op de plek die Le Couderc zou gaan heten, een groep mannen, vrouwen en kinderen aan. Misschien een uitgebreid gezin. Deze plek, destijds dicht bebost, op de heuvels rondom het stadje Maurs, leek een mooie locatie om zich te vestigen.
Maurs ligt op een driesprong: aan de weg van Aurillac naar Figeac en aan de weg naar het zuiden, naar Rodez. Ook toen al was Maurs een levendige handelsplaats, met een wekelijkse markt en een jaarlijkse paardenmarkt. Die laatste was in die tijd een waar spektakel waar behalve paarden alle denkbare huisvlijt te koop werd aangeboden, muziek werd gemaakt en de draaimolens draaiden.
Afbeelding Maurs Oud

De bouwers, die hier aan het werk gingen, volgden de contouren van het land. De westzijde, waar nu de salon is, is op grondhoogte. De oostkant, de séjour, is drie meter boven de tuin. Destijds stond daar wellicht het vee onder, nu is daar de tuinkamer, de badkamer en het toilet.Er was bouwmateriaal in overvloed; stenen voor het oprapen, bomen voor het omzagen en er is dan ook niet op bezuinigd. De muren zijn hier en daar onderaan wel driekwart meter dik, de balk boven de cantou is enorm.
Het eigenlijke bouwen is een onvoorstelbaar staaltje van stapelkunst. Niet alleen zijn de stenen zo gestapeld dat het regenwater naar buiten toe wegloopt, maar ruim vijf eeuwen later liggen ze nog op hun plaats. Ergens in de 18e eeuw is er de slaapkamer aangebouwd, met aan de oostkant een muur van vakwerk.
 
Uitgebreide Familie

Wij kochten de woning ruim vijf jaar geleden van een Nederlandse aannemer die het huis kocht als klusproject. Hij heeft er over een periode van 10 jaar in zijn vakanties aan gewerkt: de muren zijn opnieuw gevoegd met het daartoe geëigende materiaal (cement is uit den boze, daarmee krijg je vochtproblemen), het dak is vervangen, de vloeren zijn nieuw alsmede de waterleidingen en de elektrische installatie.
Na aankoop hebben wij in de séjour een opening naar het terras laten maken. We wilden meer licht, en genieten nu vanaf de eettafel van het uitzicht . Ook hebben we de zolder geïsoleerd en twee deugdelijke kachels laten plaatsen. De pelletkachel in de séjour gaat aan met een druk op de knop, handig voor koude ochtenden, met de houtkachel in de salon verwarm je desgewenst het hele huis.

Uitgebroken muur

Maurs heeft door de eeuwen niet aan vitaliteit ingeboet. De donderdagmarkt floreert, de paardenmarkt is nog steeds een jaarlijks festijn. Inmiddels zijn er drie supermarkten en aan de Tour de Ville zijn de Cafés en Bistrootjes met hun terrassen. Maurs houdt geen winterslaap, ook in de winter wordt er van alles georganiseerd, de Kerstmarkt, vuurwerk op het nabijgelegen park Domaine du Fau en openlucht concerten.

Wij nemen node afscheid van Le Couderc. Om gezondheidsredenen hebben we besloten gelijkvloers te gaan wonen.
Markt Muars